Wetenschappelijk onderzoek naar de Atlaszone

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek naar het belang van de Atlaszone voor de gezondheid van de mens

De methode van atlascorrectie, oorspronkelijk atlasprofilax en nu atlaszone therapie, heb ik de laatste tien jaar verder doorontwikkeld. In de reguliere geneeskunde is deze therapie nog weinig bekend en daar zou ik graag verandering in brengen.

Men gaat er meestal van uit dat de atlas en de zone eromheen altijd goed zit. De atlas ligt immers goed verscholen en er is bijna niets wat die plek kan verstoren. Met uitzondering van sommige ernstige ongevallen. Er wordt daarom heel weinig in dit gebied geopereerd.

Bij onze benadering gaan we er vanuit dat veel vage, maar ook hele concrete klachten, zoals hoofdpijn en migraine, kunnen voortkomen uit een rotatie en/of kanteling van de atlas. Wetenschappelijk is hierover weinig tot niets bekend en ook niet wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Daarom heb ik in samenwerking met Aart Nederveen, hoogleraar bij de Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Amsterdam UMC het initiatief genomen een wetenschappelijke studie op te zetten naar de (mogelijke) scheefstand van de atlas.

Mijn hypothese is dat een voortijdige ontdekking van een reguliere scheefstand van de atlas een groot verschil kan maken. De scheefstand kan dan namelijk gecorrigeerd worden voordat er klachten optreden. Hier zou een groot deel van de bevolking enorm mee geholpen zijn.

Aart Nederveen, hoogleraar Toegepaste MR Fysica aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) heeft oprechte interesse om binnen zijn groep wetenschappelijk onderzoek te doen naar de atlas en de mogelijke belangrijke betekenis van een behandeling van een niet goed functionerende atlas. Dit onderzoek zou hij kunnen uitvoeren samen met andere leden uit zijn team en specialisten uit het ziekenhuis.  

Wie weet wat we op deze manier vinden bij mensen met klachten. Het onderzoek gaan we uitvoeren volgens de regels die gelden voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat goedkeuring vereist is van de medisch ethische commissie van het Amsterdam UMC. Daarnaast zijn ook financiële middelen nodig om de onderzoeker die eraan werkt te kunnen betalen en de kosten voor de MRI-scans. Idealiter hebben we 100.000 euro nodig, maar we kunnen al beginnen met 50.000 euro.

 

Comité van Aanbeveling voor het onderzoek:

Prof. Geert-Jan Tangelder, Emeritus hoogleraar Medische Fysiologie van de VU (Vrije Universiteit Amsterdam)

Frank Bertina, arts

Eva Ketzer arts

Dr. Paul Gelderloos, psycholoog

Ingrid Grutters, meervoudig Europees – en Wereldkampioen atletiek (Masters)

Danielle Wols, Haptotherapeut

Ilona Wolfhagen, Acupuncturist

Anita van der Wel, Initiatiefnemer Corpus Air

Okkie Nijhuis, Natuurgeneeskundig therapeut

Terry Pratt, craniosacraal therapeut

Els van Dongen, Shiatsu- en craniosacraal therapeut

Walter Arnts, Osteopaat DO-MRO

Akeel Qureshi, arts, (electro)acupuncturist

Jeroen van Dijk, osteopaat en fysiotherapeut

Robert van Leeuwen, fysiotherapeut

Gilles van Delft, arts neuraaltherapie

Rea de Gans, arts

Wouter van der Heijden, fysiotherapeut

Anthony Soyer, arts

Barry Savory, osteopaat

Maarten Klatte, arts

Gerrit Jan Gerritsma, arts

Dr. Oliver Werner, arts

Jeroen van Dijk, osteopaat en fysiotherapeut

Robert van Leeuwen, fysiotherapeut

Gilles van Delft, arts neuraaltherapie