Wim van den Berg

Wim van den Berg

Wim:

“Het succes van de Atlas Zone Therapie is overweldigend.
Veel mensen komen voor deze behandeling nadat zij al van alles hebben geprobeerd.
Dit is de reden waarom ik me al jaren fulltime wijd aan het geven van deze behandelingen.”

Impact van atlascorrecties

Ernstige fysieke blokkades zijn niet alleen lastig, ongemakkelijk of pijnlijk, maar staan daarnaast de mentale, emotionele en spirituele groei van de mens in de weg.

In de afgelopen 15 jaar heeft de Atlas Zone Therapie veel mensen van atlasgerelateerde klachten afgeholpen. Zowel fysiek als mentaal ervaarden zij verbetering. Sommige cliënten ervaren na de behandeling dat kwalen direct, als sneeuw voor de zon, zijn verdwenen. De Atlas Zone Therapie is echter niet voor iedereen zomaar een ‘quick-fix’. Zo lang als het kan duren om ziek te worden, zo lang kan ook de weg naar herstel in beslag nemen.

Deze cliënten geven aan dat het na een atlascorrectie voelt alsof ze door het dal heen zijn en de berg weer aan het beklimmen zijn. Bekijk hun reviews of video-interviews waar zij hun ervaring delen.

Atlascorrectie en de wetenschap

Om ervoor te zorgen dat meer mensen een juiste diagnose krijgen en sneller en adequater van hun atlasgerelateerde problemen kunnen worden verlost, maak ik mij er hard voor om de medische kennis over atlasgerelateerde klachten naar een hoger niveau te tillen. Van het relatief weinige onderzoek dat is gedaan naar de gevolgen van een scheefstand van de atlas, zijn geen data beschikbaar of zijn de data alleen gepubliceerd in een hier niet bekend wetenschappelijk tijdschrift in Mexico.

Hierom heb ik in samenwerking met Aart Nederveen, hoogleraar Toegepaste MR Fysica aan de Faculteit der Geneeskunde, werkzaam op de Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) het initiatief genomen een wetenschappelijke studie op te zetten naar de (mogelijke) scheefstand van de atlas.

Daarnaast heb ik de veel prominente mensen bereid gevonden zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling. Je leest hier meer over bij wetenschappelijk onderzoek.

Het begin van de Atlas Zone-praktijk

In 2006 ben ik via een vriend geattendeerd op de atlascorrectie als methode om van lichamelijke klachten af te komen. In eerste instantie ervoer ik enige aarzeling om me aan die methode bloot te stellen, aangezien ik geen voorstander ben van het manipuleren van wervels. Maar na de geruststelling dat wervels niet worden gemanipuleerd én enthousiaste verhalen van een grote groep mensen over het positieve effect op hun gezondheid en welzijn, ben ik toch afgereisd naar Frankfurt voor een behandeling. Na mijn eigen positieve ervaringen realiseerde ik me dat ik deze methode zelf wilde leren.

In 2009 volgde ik daarom de opleiding tot Atlasprof. Daarmee behoor ik tot de tweede lichting Nederlanders die dit beroep kon gaan beoefenen. In 2011 ben ik tevens opgeleid als trainer door René Schümperli uit Zwitserland. Hij was de onbetwiste grondlegger van de methode om het boven-cervicale gebied, ‘de atlaszone’, op een veilige manier te behandelen. Met deze opleiding behoor ik tot één van de zes mensen in de wereld die hij de rol van trainer toevertrouwde.

Oorspronkelijk ben ik naast mijn baan als onderzoeker naar de effecten van Transcendente Meditatie twee middagen in de week atlascorrecties gaan uitvoeren. Door mond-tot-mondreclame van mijn cliënten groeide dit al snel uit tot een fulltime praktijk. In 2019 heb ik mij aangesloten bij de Atlas Zone-methode, opgericht door de Engelse Doctor in Osteopathie,  Matthew Voigts. Samen hebben we de originele Atlas-methode opnieuw gescreend en doorontwikkeld.

Continu in ontwikkeling

De Atlas Zone Therapie is gebaseerd op de nieuwste inzichten in en praktische ervaring met zowel de diagnose van atlasmalrotatie als de effectieve behandeling ervan. Matthew Voigts en ik hebben samen enkele waardevolle testen ontwikkeld om de stand van de atlas beter in kaart te kunnen brengen. Ook de consequenties van een bepaalde scheefstand op de rest van het lichaam dat deze scheefstand probeert te compenseren, zijn begrijpelijker geworden. Hiermee hebben we een nieuwe doorbraak kunnen realiseren in zowel de diagnose als de behandeling sinds de uitvinding van René Schümperli.

Op een veilige manier kunnen nu veel klachten worden behandeld die samenhangen met een scheefstand van de atlas en het gebied er omheen, de ‘atlas zone’: de basis van de schedel, draaier (C2), zenuwbanen, slagaders, spieren en bindweefsel structuren.

Naast het uitoefenen van de Atlas zone-methode in onze eigen praktijken hebben we de International Atlaszone Academy opgericht in Londen. Daar leiden we aan de hand van een uitgebreid curriculum fysiotherapeuten, osteopaten, chiropractors, artsen en tandartsen op tot Atlaszone-therapeut. We leiden alleen vakmensen op met kennis van neuroanatomie, neurofysiologie óf therapeuten die veel praktische ervaring hebben en bereid zijn om een aanvullende theoretische opleiding te doen.

Het niet-zichtbare

Naast de impact van fysieke blokkades op de gezondheid en het welzijn van mensen vormt mijn interesse in het ‘niet-zichtbare’, namelijk de mentale, emotionele en spirituele gesteldheid en groei van de mens, een rode draad in mijn leven. Hierbij maak ik steeds weer een link met de wetenschap.

Ik studeerde af als Klinisch Psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen met als bijvak ‘Metafysica’ (onderzoek naar het niet-zichtbare). Daarnaast volgde ik een opleiding tot leraar Transcendente Meditatie, een systematische methode die het denken verfijnt. Studeren ging me hierdoor gemakkelijker af. Een professor die bij mij een mondeling tentamen afnam over existentiële psychologie was zeer onder de indruk van mijn inzichten in het vak dankzij deze systematische denkmethode. Zij heeft mij onder meer aangespoord tot wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Transcendente Meditatie op persoonlijkheidskenmerken. Met dit onderzoek heb ik bijgedragen aan de totstandkoming van de Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst en zijn wetenschappelijke publicaties van mijn hand verschenen in Heymans Bulletins (Rijksuniversiteit Groningen) en in Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie. In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen jaren 30 miljoen dollar vrijgemaakt voor onderzoek naar de effecten van Transcendente Meditatie op de gezondheid (bloeddruk, hartslag, autonome zenuwstelsel).

Mijn interesse in wetenschappelijk onderzoek naar het effect van meditatie op lichaam en geest bracht me naar de MERU Research Universiteit in Zwitserland. Hier leerde ik ook Ayurveda kennen, het oudste gezondheidssysteem ter wereld, erkend door de World Health Organization. Het uitvoeren van atlascorrecties vormt in mijn praktijk de basis voor een goede gezondheid. In aanvulling hierop adviseer ik cliënten zo nodig vanuit mijn kennis over meditatie en Ayurveda voor een betere gezondheid.

Persoonlijke aandacht

Wanneer cliënten mijn praktijk bezoeken kan het soms voorkomen dat zij wat langer moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn. Ik wil cliënten alleen laten gaan als ze zich duidelijk beter voelen en tevreden zijn. Maar eenmaal binnen, dan is er alle tijd. Dan is de cliënt de belangrijkste persoon in mijn leven op dat moment.