Wat is de atlas?

De cervicale wervelkolom

De atlas wordt samen met 6 andere nekwervels de cervicale wervelkolom genoemd.

Deze wervelkolom heeft drie belangrijke functies:

  • Geeft steun en stabiliteit
  • Geeft mogelijkheid tot bewegen (draaien en op en neer bewegen van het hoofd)
  • Biedt bescherming aan de hersenstam, het ruggenmerg en de bloedvaten

De cervicale wervelkolom start aan de onderkant van de schedel met de eerste wervel, de atlas, en loopt door tot de bovenkant van de thoracale wervelkolom, de borstwervels.

De eerste twee wervels verschillen ten opzichte van de rest en hebben een unieke vorm en functie.

De eerste wervel, de atlas, ondersteunt de schedel en zorgt er voor dat het hoofd kan knikken.

De tweede wervel noemen we de axis en bevat de dens, een benig uitsteeksel dat scharniert met de atlas, waardoor het mogelijk is om je hoofd te draaien.

atlas
De atlas ondersteunt de schedel

De oorsprong van scheefstand van de atlas

Bij de meeste mensen bevindt de atlas zich niet in de meest natuurlijke positie. De scheefstand kan ontstaan of erger worden door bijvoorbeeld een zware val of een whiplash, maar het kan ook zijn dat de atlas vanaf de geboorte scheef staat.

Deze scheefstand kan leiden tot een opeenvolging van fysieke en psychische klachten. Op de afbeelding rechts, zie je het achteraanzicht van de zeven nekwervels.
Heel klein staan er een 1 en een 2 bij.

  1. De achterste boog van de atlas
  2. De zijuitsteeksels van de atlas
atlas nekwervels achteraanzicht
Achteraanzicht van de atlas

Wat zijn de gevolgen van de scheefstand van de atlas?

Door de scheefstand van de atlas kan de opening tussen de wervelkolom en de schedel kleiner worden. Als de opening kleiner is, kan er meer druk op het ruggenmerg, de hersenzenuwen en andere zenuwen worden uitgeoefend. Ook kunnen de bloedvaten, lymfevaten en halsslagaders door de vernauwing constante druk ondervinden.

De afbeelding aan de rechterkant toont de schedel vanaf de onderkant. Hier kun je eenvoudig zien dat de atlas te ver naar de linkerkant staat geroteerd. Hierdoor treedt een vernauwing van de opening tussen de schedel en de wervelkolom op.

scheve atlas onderaanzicht schedel
Onderaanzicht van de atlas en de schedel

De symptomen van een scheefstaande atlas

De schedel wordt niet alleen door de atlas gedragen, de atlas heeft tevens een centrale rol in de ophanging van de wervelkolom. Ook is de atlas verantwoordelijk voor de controle en de balans van de wervelkolom en van het skelet.

Als de atlas niet in de juiste positie staat, kunnen er diverse klachten ontstaan zoals rugpijn, nekpijn, spit, hernia, scoliose, hoofdpijn, migraine, pijn in de heupen, geblokkeerde wervelkolomzenuwen, kniepijn en beenlengteverschil door bekkenscheefstand. Het lichaam zal deze ongemakken op verschillende manieren proberen te compenseren.

atlas symptomen
Skelet met wervelkolom

Een proces van zelfgenezing en regeneratie

Wanneer de atlas zich in een meer optimale positie bevindt, kan het lichaam zich beter gaan herstellen. Een waardevol proces van zelfheling en regeneratie lijkt op gang te worden gezet. Daardoor, zo is de ervaring, lijken ook andere geneeswijzen en behandelingen effectiever te werken.

De snelheid en de mate waarin het herstel plaatsvindt, is afhankelijk van de fysieke en psychische conditie van de persoon. Op een atlascorrectie wordt door iedereen anders gereageerd.

Als gevolg van het zelfhelingsproces kunnen er verschillende reacties optreden zoals vermoeidheid, spierpijn in je rug, nek en lendenen. Dit komt door de aanpassing aan jouw verbeterde houding.

Als je in het verleden ziektes hebt gehad die ongemerkt niet volledig zijn uitgeziekt, dan zouden deze voor een korte tijd opnieuw op kunnen komen om daarna volledig te verdwijnen. Luister dus goed naar wat er gebeurt in het lichaam en probeer het proces van zelfgenezing te ondersteunen.

Veel cliënten die de behandeling hebben ondergaan, geven aan dat hun lichaam spontaan een meer rechte, natuurlijke houding aanneemt en dat hun benen weer dezelfde lengte hebben. Meestal kan er beter worden omgegaan met stress en kan men beter richting geven aan haar of zijn leven.

Niet alleen het immuunsysteem wordt sterker, maar ook emoties en de hormoonhuishouding kunnen hierna beter in balans komen. Mensen ervaren een gevoel van openheid en algemene balans.

rechte atlas onderaanzicht schedel
Onderaanzicht van een rechte atlas

Preventie van een scheefstaande atlas

De Atlas Zone behandeling helpt om het zelf-genezend vermogen van het lichaam te vergroten.
Hierdoor kan het lichaam zijn capaciteit meer volledig gaan benutten. Hierdoor is de Atlas Zone methode vooral preventief en zou daarom eigenlijk al in een vroeg stadium moeten worden toegepast.

De Atlas Zone behandeling is geschikt voor alle leeftijden. De behandeling kan kinderen helpen om gezonder op te groeien en zich beter te ontwikkelen.