Whiplash na auto ongeluk

Jaarlijks lopen vele mensen een whiplash op na een auto-ongeluk. Bij een whiplash maakt het hoofd een heftige slingerbeweging ten opzichte van de romp. Dit heeft ook zijn uitwerking op de eerste nekwervel, de atlas, waar het hoofd op rust. Een whiplash treedt voornamelijk op bij (auto) ongevallen, zoals aanrijdingen van de achter- of zijkant. Op het moment dat er wel nek-, hoofd- of bewegingsklachten zijn, maar geen duidelijke aanwijzing voor acute letselschade, kan de diagnose ‘whiplash’ worden gesteld.

Een whiplash is een complexe aandoening en kan veel klachten geven. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn. Deze complexiteit zorgt ervoor dat een whiplash een onbegrepen aandoening is.

 

Klachten whiplash

De meest voorkomende klachten van een whiplash zijn:

  • Pijn in de nek, met mogelijke uitstraling naar het achterhoofd, schouders en armen
  • Een stijve nek welke beperking van beweging geeft
  • Hoofdpijn, vooral in het achterhoofd en mogelijk uitstralend naar het voorhoofd

 

Andere klachten voorkomen de klachten zijn:

  • Duizeligheid, misselijkheid en moeheid
  • Problemen bij zien en horen (oorsuizen)
  • Geheugenproblemen
  • Concentratiestoornissen
  • Psychologische veranderingen zoals depressie, nervositeit, slaapstoornissen en emotionele labiliteit
 

Houden de klachten langer aan dan 2 á 3 maanden, dan spreekt men van een langdurig whiplashsyndroom.

 

Behandeling whiplash

Bij een whiplash is het hele gebied rondom de eerste nekwervel in een stresstoestand geraakt en verdraaid. Tijdens de Atlaszone behandeling wordt dit gebied gereset. Dit gebeurt in één behandeling en geeft meestal onmiddellijke verlichting.

 

Atlaszone behandeling

De Atlaszone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld. 

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding. Meestal is er maar een behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren.

 

Resultaat

Het lichaam krijgt na een Atlaszone behandeling de gelegenheid zich weer te herstellen. Hierdoor verminderen of verdwijnen lichamelijke klachten zoals nekpijn.

 

Contact

In de praktijk van Drs. Wim van den Berg komen veel patiënten die zijn doorverwezen door artsen, natuurartsen en/of therapeuten. Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 06 – 42679638. Wil je meteen een afspraak maken, ga dan naar ons afsprakenformulier.  


Ervaringen na Atlaszone

Literatuur

  1. http://whiplash.totall.eu/doc/psd/richtlijnen-fysio-whiplash.pdf