Scheefstand hoofd 

Een scheefstand van het hoofd wordt ook wel torticollis genoemd. Letterlijk vertaald betekent torticollis draaiing van de nek. Torticollis is een vrij zeldzame aandoening welke met name bij kinderen net na de geboorte voorkomt.

 

Symptomen scheefstand hoofd

De baby houdt het hoofd gekanteld en heeft moeite deze recht te houden. Bij deze toestand is de spier, die van het borstbeen naar een plaats achter het oor loopt, verkort en verdikt. Over het algemeen wordt er direct na de geboorte nog niets gezien. De afwijking uit zich meestal binnen enkele weken na de geboorte. Een verdikking onderin de halsspier is het eerste symptoom van de scheefstand van het hoofd.

 

Oorzaken scheefstand hoofd

Torticollis heeft vaak te maken  met een kanteling en/of  verschuiving van de eerste nekwervel (atlas) ten opzichte van de tweede nekwervel. De  baby kan daarom het hoofdje en het hoofdje hangt daardoor letterlijk naar één kant.

Een mogelijke oorzaak is de geboorte zelf waarbij vaak ruw aan het hoofdje van de baby wordt getrokken en gedraaid. Ook de geboorte met behulp van de vacuümpomp en keizersnede kan traumatisch zijn. Veel baby’s hebben dan last wanneer hun truitje of T-shirts wordt uitgetrokken, huilen vaak en slapen onrustig en onderbroken.

Niet-aangeboren vormen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken hebben of ongevallen.

 

Behandeling scheefstand hoofd

Met de Atlaszonebehandeling worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen, het gebied rondom de atlas. Deze spiergroepen houden het hoofd en de atlas in positie, welke dus vaak een scheve positie blijkt te zijn. De Atlaszone behandeling kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf 5 maanden. Tijdens de behandeling kan het kind bij een ouder op schoot zitten. Er wordt alleen behandeld als het kind het toelaat.

 

Atlaszone behandeling

De Atlaszone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld. 

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding. Meestal is er maar een behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren.

 

Resultaat

Het lichaam krijgt na een Atlaszone behandeling de gelegenheid zich weer te herstellen. Hierdoor verminderen of verdwijnen lichamelijke klachten.

 

Contact

In de praktijk van Drs. Wim van den Berg komen veel patiënten die zijn doorverwezen door artsen, natuurartsen en/of therapeuten. Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 06 – 42679638. Wil je meteen een afspraak maken, ga dan naar ons afsprakenformulier.  Ervaringen na Atlaszone