Rugpijn

Naar schatting heeft 80 à 90% van de mensen op enig moment in het leven last van de rug. Veel rugklachten komen door verouderingsverschijnselen, ook wel slijtage genoemd.  Rugklachten ontstaan vaak door een lange tijd in een ongemakkelijke houding staan of zitten. Dit zie je bijvoorbeeld bij motorrijders.

De meest voorkomende oorzaken van rugpijn zijn:

 

Spit

Pijn die zonder aanleiding in de onderrug schiet wordt ook wel spit genoemd. Dit is een van de bekendste vormen van acute rugklachten. Spit kan ook ontstaan na lange tijd in een (ongemakkelijke) houding te hebben gestaan of gezeten.

 

Klachten spit

De klachten kunnen zeer heftig zijn, maar gaan meestal in een periode van 1 tot 2 weken weer over. Pijnstilling verzacht de symptomen, maar een oorzakelijke behandeling is er nog niet. Als de pijn na een aantal weken niet overgaat kan deze chronisch worden. Soms wordt de acute rugpijn gevolgd door pijnuitstraling in het been, er kan dan sprake zijn van een hernia.

 

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been of naar de arm loopt. Een hernia komt meestal laag in de rug voor en minder vaak in de nek.

 

Klachten hernia

De klachten die het meest voorkomen zijn lage rugpijn die uitstraalt naar een been en nekpijn uitstralend naar een arm. De pijn ontstaat in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms plotseling, bijvoorbeeld bij tillen. De uitstralende pijn is over het algemeen erger dan de rugpijn zelf. Vaak komen tintelingen of een doof gevoel in een deel van het been of in de voet voor. De pijn neemt toe bij hoesten en persen. Meestal geeft liggen verlichting van de pijn.

 

Oorzaken hernia

De oorzaak van een hernia wordt gezocht in de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische ring en een zachte binnenkant. Door een verticale houding ontstaat druk op de elastische ring. Door slijtage kan deze verslappen, waardoor de zachte binnenkant gaat uitpuilen en op een zenuw kan drukken.

 

Scoliose

Scoliose betekent letterlijk dat iets krom is, in dit geval gaat het om een verkromming van de rug. Vanachter bekeken zijn krommingen te zien in zijwaartse richting. Het kan zijn dat de rug in één bocht krom gegroeid is (in een C-vorm) of in twee bochten (S-vorm).

Veel mensen hebben een kleine kromming in de rug. Om de diagnose scoliose te krijgen moet de hoek tussen verschillende wervels van de wervelkolom meer dan 10 graden zijn. Ongeveer vier op de 100 mensen krijgt deze diagnose.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele scoliose en functionele scoliose. Structurele scoliose is vanaf jonge leeftijd aanwezig, wat een gevolg kan zijn van een aangeboren afwijking. Functionele scoliose ontstaat in de loop van de tijd door en gaat vaak gepaard met een beenlengteverschil.

 

Behandeling rugpijn

Scheefstand van de atlas werkt vaak als een domino-effect op de rest van de wervelkolom, waardoor de hele wervelkolom wordt belast. Dit kan rugpijn veroorzaken en bekkenscheefstand. Behandeling van alleen de lage rugpijn lost niet vaak de klachten op. Als met behulp van de Atlaszone methode het gebied rond de atlas wordt behandeld, is een van de eerste oorzaken van rugpijn weggenomen.

Ook vindt er door deze behandeling een verandering in de houding en positie van het lichaam plaats

 

Atlaszone behandeling

De Atlaszone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld. 

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding. Meestal is er maar een behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren.

 

Resultaat

Het lichaam krijgt na een Atlaszone behandeling de gelegenheid zich weer te herstellen. Hierdoor verminderen of verdwijnen lichamelijke klachten zoals rugpijn.

 

Contact

In de praktijk van Drs. Wim van den Berg komen veel patiënten die zijn doorverwezen door artsen, natuurartsen en/of therapeuten. Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 06 – 42679638. Wil je meteen een afspraak maken, ga dan naar ons afsprakenformulier

 

Ervaringen na Atlaszone

Direct na de alternatieve behandeling kreeg ik pijn in mijn rug, tussen de schouderbladen en in mijn taille. Ook had ik 3 dagen hevige diarree. Ik merk dat mijn hoofd makkelijker kan draaien. Ik loop rechtop en mijn lage rugpijn is veel minder geworden. Niet onbelangrijk: mijn gedachten zijn optimistischer geworden.

(Man, 80 jaar, Lelystad)

De zeurende pijn uit de schouders is weg. Mijn spieren en lichaam voelen soepeler aan. Geestelijk voel ik me een stuk frisser.

(Man, 31 jaar, Enkhuizen)