Chronische hoofdpijn

Volgens de Nederlandse Vereniging van hoofdpijnpatiënten heeft 20% van de Nederlanders minimaal één dag in de week hoofdpijn. Daarvan hebben sommige mensen dagelijks last van hoofdpijn. De meest voorkomende vormen van chronische hoofdpijn zijn:

  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Migraine 
 

 

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor meerdere soorten hoofdpijn zonder bekende neurologische oorzaak. Anders dan de naam doet vermoeden, ontstaat de hoofdpijn niet door spanning. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. De pijn bevindt zich over het algemeen aan weerszijde van het hoofd en is dof en drukkend. Het wordt ook wel beschreven als een strakke band die om het hoofd zit.

Bij spanningshoofdpijn is lichamelijke inspanning nog wel mogelijk. De hevigheid van de pijn wisselt gedurende de dag. De hoofdpijn kan af en toe optreden (episodische spanningshoofdpijn) of zeer geregeld (chronische spanningshoofdpijn).

 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame (hevige) vorm van hoofdpijn. Naar schatting komt het voor bij 1 op de 10.000 mensen. Deze vorm van hoofdpijn komt over het algemeen voor in één tot drie korte aanvallen per dag, gedurende een periode van één tot twee maanden. Na deze periode volgt een klachtenvrije periode, waarna een nieuw cluster van hoofdpijnaanvallen begint. Er zijn ook patiënten bij wie geen aanvalsvrije periode voorkomt. Deze patiënten ervaren iedere dag een ondraaglijke pijn.

Kenmerkend voor deze vorm van hoofdpijn is dat de pijn zich altijd in één gezichtshelft bevindt, vooral rond het oog. Aan deze zijde kan het oog ook rood zijn of tranen. Er kan zelfs aangezichtsverlamming voorkomen. Een aanval duurt gemiddeld een uur, waarna de volgende aanval enkele uren later volgt. De pijn wordt omschreven als explosief en borend. Anders dan bij migraine, waarbij de patiënt meestal behoefte heeft aan een stille en donkere ruimte, heeft de patiënt met clusterhoofdpijn een sterke drang tot bewegen.

 

Behandeling chronische hoofdpijn

Tijdens de Atlaszone behandeling worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld. Deze spiergroepen liggen direct onder de schedel en houden het gebied rondom de atlas en het hoofd in positie.

Bij mensen met chronische hoofdpijn blijkt dat deze spiergroepen vaak gespannen zijn. Door de specifieke behandeling van Atlaszone worden deze spieren weer ontspannen en wordt de bloedtoevoer naar dit gebied bevorderd. In de praktijk blijkt dat bij 85% van patiënten met hoofdpijn en migraine veel baat heeft bij de methode van Atlaszone.

 

Atlaszone behandeling

De Atlaszone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld. 

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding. Meestal is er maar een behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren.

 

Contact

 

In de praktijk van Drs. Wim van den Berg komen veel patiënten die zijn doorverwezen door artsen, natuurartsen en/of therapeuten. Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 06 – 42679638. Wil je meteen een afspraak maken, ga dan naar ons afsprakenformulier.  

 

 

Ervaringen

Uitstekend resultaat. Na 55 jaar dagelijks 6 tot 8 aspirines geslikt te hebben, is de chronische hoofdpijn zo goed als verdwenen. 

(Man, 76 jaar, Almere)

 

Mijn stijfheid is geheel verdwenen, mijn rug, nek en heupen zijn flexibel en ongekend los. De chronische hoofdpijn is verdwenen. Ik kan weer moeiteloos rechtop zitten, wandelen en tuinieren. Ik had speciale schoenzolen maar die heb ik na de eerste sessie uitgelaten, niet meer nodig. Kwaliteit van het leven holt vooruit. Veel vrolijker! Kan bijna niet geloven dat na 2 behandelingen, mijn pijn en ongemakken na 40 jaar eindelijk zijn verdwenen. 

(Vrouw, 56 jaar, Huizen)

 

De eerste nacht kon ik niet goed slapen, ik had last van een tintelend been, spierpijn, last van mijn onderrug. De weken na de behandeling merk ik dat ik veel minder hoofdpijn heb. Ik heb warme voeten, voorheen altijd koud. Ik merk dat ik situaties beter aan kan, ik ben veel rustiger.

(Vrouw, 23 jaar, Oldenzaal)

 

Direct na de behandeling kreeg ik stevige hoofdpijn. Ik kon drukke ruimtes niet verwerken. Mijn nek en schouderbladen deden pijn, leek op spierpijn. De weken erna gaat het beter met de hevige hoofdpijn.

(Man, 32 jaar, Enschede)

 

Literatuur

  1. http://www.nederlandsehoofdpijnvereniging.nl/over-nhv/informatie-voor/patienten/spanningshoofdpijn/.
  2. http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn.
  3. Raskin, N. H. Migraine and the cluster headache. In: Fauci, A. S., Braunwald, E., Isselbacher, K., et al, eds. Harrison’s principles of internal medicine. New York: McGraw-Hill, 1998: 2307-2311.
  4. http://www.kennislink.nl/publicaties/meer-zicht-op-zelfmoordhoofdpijn.