Beenlengteverschil

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bevolking beenlengteverschil heeft.

Hieronder vallen:

Anatomisch beenlengteverschillen

een been is korter dan het andere.

Functioneel beenlengteverschillen

de benen zijn even lang, maar het bekken staat scheef.

Beenlengteverschil kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Het staat niet vast bij hoeveel lengteverschil klachten optreden. Dit is per persoon verschillend.

 

Hoe ontstaat beenlengteverschil?

Anatomische beenlengteverschillen worden meestal veroorzaakt door ziekten of afwijkingen. Volgens zorgwijzer.nl kan een anatomisch beenlengteverschil ontstaan door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, een groeistoornis of een botbreuk.

Bij een functioneel beenlengteverschil is er meestal niet echt sprake van een lengteverschil. De benen zijn dan even lang, maar het verschil wordt veroorzaakt door scheefstand of een kanteling van het bekken.

 

Klachten bij beenlengteverschil

De meest voorkomende klachten bij beenlengteverschil zijn:

  • Pijn in de lage rug
  • Stressfracturen
  • Balansproblemen bij het staan
  • Osteoartritis (ontsteking) van de heup
  • Afwijkende manier van lopen
  • Hardloopblessures
 

Bovenstaande klachten kunnen voorkomen worden door tijdige ontdekking en behandeling van het beenlengteverschil.

 

Atlaszone behandeling

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, speelt een essentiële rol bij beenlengteverschil. De Atlaszone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld. 

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding. Meestal is er maar een behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren. Tijdens de Atlaszone behandeling wordt doorgaans het bekken gecorrigeerd en het beenlengteverschil opgeheven. Meestal is er maar een behandeling nodig.

 

Contact 

In de praktijk van Drs. Wim van den Berg komen veel patiënten die zijn doorverwezen door artsen, natuurartsen en/of therapeuten. Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Ervaringen na Atlaszone

Behandeling voor Ataszone therapie

Behandeling na Ataszone therapie

Behandeling voor Ataszone therapie

Behandeling na Ataszone therapie

De nacht na de behandeling heb ik diepe inzichten gekregen. Ik kan weer goed lopen zonder steunzolen. Ik kreeg wel wat last van mijn heup. Mijn hoofd staat voelbaar rechter en ik kan mijn nek beter draaien. Ik voel me meer in balans.

Vrouw, 53 jaar, Lelystad

Literatuur

  1. Pereira, C.S., et al. Is structural and mild leg length discrepancy enough to cause a kinetic change in runners’ gait? Acta Ortop Bras 16.1(2008):29-31.
  2. http://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/beenlengteverschil
  3. Gurney B. Leg length discrepancy. Gait & Posture 2002;15:195-206.
  4. Pakvis DFM, et al. Bepaling van beenlengteverschil met de plankjesmethode: nauwkeurige uitkomsten, onafhankelijk van de ervaring van de onderzoeker. Ned Tijdschr Geneesk 2003(147):443-6.