Atlas Zone Therapie steunt Thaise school

Atlas Zone Therapie steunt Thaise school

Een hartverwarmend onderwijs-initiatief van vrouwen in Thailand

In 2018 verbleef ik voor een meditatie-retraite in Thailand. ’s Avonds waren er vaak animerende programma’s/presentaties. Op één avond kregen we een documentaire te zien over een meisjesschool waar Transcendente Meditatie werd beoefend door de docenten en de meisjes- leerlingen. Ik werd diep getroffen door de eenvoud, schoonheid en zuiverheid van de atmosfeer, en meer nog door wat de leerlingen zelf te zeggen hadden. Diezelfde avond konden we een donatie doen. Zonder aarzeling deed ik hieraan mee. Sindsdien is het een vreugde en een eer dit kostbare initiatief te ondersteunen. Van harte hoop ik dat vele anderen dit gaan doen als men de filmpjes onderaan deze blog ziet.

Deze school is mijns inziens een voorbeeld van hoe het onderwijs zou moeten zijn. Holistisch en gebaseerd op méér dan alleen maar informatie opdoen. Karakter, persoonlijkheid, menselijke deugden en kosmopolitisch denken worden vanzelf gecultiveerd door onderwijs dat gebaseerd is op bewustzijnsontwikkeling.

Een verhaal van mededogen en doorzettingsvermogen

Het was 1993. Veel gezinnen in Thailand hadden geen middelen om hun kinderen naar school te laten gaan, vooral niet voor de meisjes. Meisjes die wees waren, hadden geen mogelijkheid om na de zesde klas nog langer naar school te gaan. Zonder deze toekomstige moeders van de samenleving op te leiden, is de vicieuze cirkel van armoede onvermijdelijk.

Er is een gezegde in Thailand: “Als je een jongen onderwijs geeft, betekent dit dat je één persoon onderwijs geeft. Maar als je onderwijs geeft aan een meisje, betekent dit dat je onderwijs geeft aan een gezin, en daarmee aan het hele land, en aan de volgende generatie.”

In die tijd gingen kansarme Thaise jongens naar kloosters om gratis onderwijs te krijgen, maar de meisjes bleven enorm achter. Een groep boeddhistische nonnen besloot om een wezenlijke verandering in gang te zetten. Ze creëerden een volledig gratis kostschool om 30 weesmeisjes een liefdevol, veilig thuis en onderwijs te bieden – Dhammajarinee Witthaya School was begonnen!

De betekenis van de naam “Dhammajarinee Witthaya” is: “geeft de kennis aan meisjes om in en volgens Dharma te leven”. Het internet geeft de volgende omschrijving van Dharma: het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen volgens de universele wetten van de (menselijke) natuur wat tot tevredenheid, geluk en voorspoed zal leiden.

Vandaag de dag is de Dhammajarinee Witthaya School uitgebreid van 30 naar 1000 leerlingen. De school voorziet in voorschoolse opvang en alle klassen van de basisschool en van het middelbaar onderwijs.

De leerlingen zijn van de armoede en verwaarlozing bevrijd en zijn nu in een situatie dat ze regionale en nationale prijzen winnen en stromen na de school door naar de universiteit.

Dit ontroerende succesverhaal is als een boom die is gegroeid uit een eenvoudig zaadje: de toewijding, het doorzettingsvermogen en het medelijden van een buitengewone boeddhistische non, Acharn Yai.

In de eerste jaren leidden Acharn Yai samen met andere boeddhistische nonnen niet alleen de school, maar gaven ze ook les aan alle 30 jonge meisjes die zij onder hun hoede hadden genomen. Al snel stonden de nonnen voor een grote uitdaging. De Thaise regering eiste, in verband met inspanningen om nationaal onderwijs van goede kwaliteit te garanderen, dat Dhammajarinee een standaardschool zou worden. Om open te mogen blijven, moest de non die de directrice zou zijn, een Masters Degree hebben. Bovendien zou Dhammajarinee het volledige nationale leerplan moeten aanbieden met in dienst genomen, gekwalificeerde leraren. Het alternatief was ondenkbaar: de school sluiten en de meisjes naar opvangcentra sturen.

Acharn Yai’s medeleven stond haar niet toe om de mogelijkheden voor de meisjes verloren te zien gaan door deze opgelegde omstandigheden. Ze was vastbesloten dat haar leerlingen zelfverzekerde, goed opgeleide burgers zouden worden, die een bijdrage zouden kunnen gaan leveren aan de samenleving. Met vertrouwen, overtuiging en vastberadenheid ging ze de nieuwe vereisten tegemoet en overtuigde ze de Thaise regering om de school open te laten terwijl ze werkte aan het behalen van haar masterdiploma om directeur van Dhammajarinee te kunnen worden.

Liefde geven en voor de meisjes zorgen, terwijl ze ook toezicht hield op het onderwijs, was een fulltimebaan voor Acharn Yai. Toch behaalde ze door haar sterke wil en doorzettingsvermogen haar Masters diploma in Onderwijs.

Naarmate de school bleef groeien in kwaliteit en erkenning, namen ook de eisen van de overheid toe.

Nu werd van Acharn Yai geëist te promoveren en een PhD titel te verkrijgen. Met haar gebruikelijke onwrikbare focus heeft Acharn Yai in 2017 haar PhD in Onderwijs succesvol afgerond.

Vastbesloten dat geen enkel meisje in nood ooit zou worden afgewezen, ging Acharn Yai door met het uitbreiden van de schoolfaciliteiten. Met de groei van het aantal studenten tot 1000, werden ook de kosten voor nieuwe gebouwen en het runnen van de school een groeiende uitdaging. Hoe kon ze haar grote gezin van hongerige jonge kinderen voeden op een school waar geen schoolgeld vereist is? Vriendelijke vrijgevigheid betaalde de rekening. Een donor herinnert zich dat zij in eerdere jaren een dringend bericht kreeg van Acharn Yai: “We hebben rijst nodig. Stuur alsjeblieft rijst!”

In de loop der jaren heeft Acharn Yai, met de hulp van weldoeners uit vele landen, met succes geld ingezameld voor nieuwe slaapzalen, bedden, kasten, badkamers, klaslokalen, kleding, boeken, medische kosten, voedsel en andere uitgaven voor haar leerlingen.

Het runnen van een grote school vereist voortdurend creativiteit, geduld, originaliteit, buitengewone energie en toewijding.

Acharn Yai past regelmatig innovatieve technieken toe om aan de behoeften van haar leerlingen te voldoen en deze te overtreffen en de duurzaamheid van de school te vergroten.

  • Ze liet de meisjes kennismaken met biologische landbouw. De school is nu een succesvol Provinciaal Biologisch Agrarisch Leercentrum waar de leerlingen zelf lokale en internationale bezoekers opleiden.
  • Ze verwelkomde een team van bankprofessionals om een “leerlingen Schoolbank” te implementeren. Dit team verstrekte bankrekeningen en pinpassen aan alle leerlingen, en bracht hen praktische financiële managementvaardigheden bij voor het leven.
  • Door middel van een gulle donatie voegde ze een aantrekkelijk, klein restaurant toe om de studenten praktische ervaring op het gebied van management en operationele vaardigheden te geven. Men wordt aan de deur opgewacht door enthousiaste lachende meisjes, die een volledig menu aanbieden met authentieke zelfgemaakte pizza’s en heerlijke warme maaltijden en gebak.

Het belangrijkste voor Acharn Yai’s succes om Dhammajarinee een leidinggevende rol in kwaliteitsonderwijs te bezorgen, was de introductie van de Transcendente Meditatie (TM)-techniek aan de leraren en leerlingen. Vrijwel onmiddellijk ervoeren de nieuwe mediterenden een verhoogde motivatie, een verhoogde creativiteit en meer succes bij het leren. Tegelijkertijd daalde het stressniveau dramatisch. De TM-techniek wordt nu dagelijks beoefend door de hele studentengroep en faculteit, en Acharn Yai is zelf een gecertificeerde lerares van de techniek geworden.

Dhammajarinee Witthaya-studenten behalen herhaaldelijk de eerste plaats in tal van nationale en regionale competities, waaronder “Memory and Mind Map”, traditionele boeddhistische tekstrecitatie, zakelijke en wetenschappelijke projecten, kunst, muziek en verhalen vertellen. De school heeft ook de Royal School Recognition Award in 2018 ontvangen en de Rona en Jeffrey Abramson Women’s Initiative Award in 2020.

Als directeur van Dhammajarinee heeft Acharn Yai zelf ook vele onderscheidingen ontvangen, waaronder in 2019 de “International Outstanding Contribution to Buddhism Award” van de kroonprinses van Thailand, en in 2021 de “International Women’s Day Most Outstanding Women Award” van het Thaise ministerie van Cultuur, Religie en Kunst.

De school staat nu ook model voor onderwijsdeskundigen uit andere landen. Het heeft officiële delegaties ontvangen uit Maleisië, Bhutan en Nepal die de school bezochten om te zien hoe succesvol ze waren bij het implementeren van innovatieve benaderingen en het bieden van een intellectueel stimulerende leeromgeving aan leerlingen met speciale behoeften.

Sinds 1993 zijn meer dan 3200 meisjes naar de Dhammajarinee Witthaya School gegaan, waar ze kwaliteitsonderwijs hebben gekregen en training in traditionele waarden en moraliteit die nodig zijn om hun leven te veranderen, en bovendien kregen ze een overvloed aan liefde.

De campus heeft nu hoogwaardige, moderne, aantrekkelijke leerlingen verblijven, klaslokalen, eetzalen, speelruimtes, wooneenheden voor de leraren en een grote meditatiehal. Fondsenwervende inspanningen blijven de bouw van meer faciliteiten ondersteunen om de steeds groter wordende studentenpopulatie te verwelkomen. Maar het meest opvallende aan de campus zijn de bruisende, energieke groepen jonge leerlingen die geluk, zelfvertrouwen en oprecht respect voor iedereen uitstralen.

Het aanhoudende succes van de Dhammajarinee Witthaya School getuigt van de inspiratie van Acharn Yai – de moedige visie van een non haar buitengewone goedheid en welwillendheid en niet-aflatende toewijding om het leven te verbeteren van zovelen in nood. Haar medeleven en harde werk worden elke dag beloond als ze haar gelukkige jonge leerlingen ziet gedijen in de liefdevolle en sprankelende leeromgeving van Dhammajarinee.

Deze meisjes hebben de vicieuze cirkel van armoede achter zich gelaten. Ze zijn nu de toekomstige burgers en moeders van Thailand – bekwaam, creatief, zelfvoorzienend en stralen geluk uit.

¬¬¬

Voor meer informatie zie:

Thaischool.org

https://www.youtube.com/watch?v=rtJP0rZNkD4&t=281s

https://www.globalgiving.org/projects/educate-100-more-at-risk-girls-in-thailand/

 

Donaties zijn heel erg welkom. U kunt op de volgende wijze doneren:

Via PayPal : thainuns@hotmail.com

Videos of Dhammajarinee Witthaya School

 

 

Newest video: Dhammajarinee W S: Educating Girl to live in accord with Dharma:

 

Original 13 min video, used to promote 2013 building of classroom. It provides a very good overview, contains more testimonials from students and nice comments by teachers:

6 min. version of the above video done for DLF. It contains about 25% different content and photos: 

3 min 40 sec, Delightful photos of girls, taken by a Luxembourg photographer, with the school song:

4 Min Heart warming video/song that the girls from Tak Province performed on the principal Acharn Yai’s birthday. It  gives a good picture of how much the girls appreciate the opportunity given to them: