Atlas Zone Therapie steunt de Black Jaguar Foundation

Atlas Zone Therapie steunt de Black Jaguar Foundation

Als kind was ik al gefascineerd door het grootse oerwoud in Brazilië en de betekenis ervan voor de gezonde lucht van de gehele aarde.

In 2019 had ik een cliënt die me vertelde over de Black Jaguar Foundation (BJF) en hun praktische aanpak om het regenwoud te versterken door o.a. enorme bomenaanplant. Ik vertrouwde deze man en daarom ook zijn verhaal. Hijzelf kende de oprichter van de Stichting en dat gaf me nog meer vertrouwen.

Toen de cliënt wilde betalen voor de behandeling die ik hem had gegeven, vroeg ik hem het geld te storten op de rekening van BJF, in plaats van mij te betalen. Dat vond hij fantastisch. Thuisgekomen heb ik de website van BJF bekeken en daarna ook met een medewerkster gesproken. Alles klikte, vandaar dat ik met volle overtuiging en met een warm gevoel graag deze Black Jaguar Foundation aanraad om aan te doneren. Zelf heb ik dat intussen wel besloten. Zie hier hun verhaal. Geweldig project.

De Black Jaguar Foundation

De Black Jaguar Foundation heeft als doel de balans tussen de mens en de natuur te herstellen. Hierdoor zal het leven van ons en alle toekomstige generaties op onze planeet worden verbeterd.

Korte introductie video

Missie

De missie van de BJF is om de Araguaia Biodiversiteits Corridor te realiseren in centraal Brazilië: een van de grootste herbebossingsprojecten van Zuid-Amerika.

araguaia biodiversiteits corridor

Deze levenslijn, 2600 km lang en 40 km breed, beslaat 10.4 miljoen hectare waarvan er tenminste 1 miljoen hersteld moet worden door middel van het planten van meer dan 1.7 miljard inheemse bomen. De BJF hoopt zo een concrete oplossing te bieden voor de verstrekkende vernietiging van 2 van onze meest waardevolle ecosystemen: de Cerrado savanne en het Amazone regenwoud.

De Araguaia Biodiversity Corridor

Het verhaal

In Ben Valks’ (oprichter 2010) zoektocht naar de zwarte jaguar en vele expedities om deze in het wild te kunnen zien, werd Ben geraakt door de ontbossing en vernietiging van de natuur in Brazilië. Door de documentaire ‘HOME’ van Yann Arthus-Bertrand en zijn kerngedachte “we all have the power to change” werd Ben geïnspireerd en werd de zwarte jaguar vervolgens het icoon van deze groene ambitieuze missie. Deze bedreigde soort, symboliseert de onzekere toekomst van de hele Amazone en Cerrado, evenals de veredeling van onze eigen soort.

Waarom meedoen?

De Amazone en Cerrado samen zorgen voor 20% van onze zuurstof, 30% van ons drinkwater, 25% van alle moderne medicijnen, het in stand houden van regencycli en een belangrijke bron van CO2 opslag. Hierom zullen er vele miljoenen inheemse bomen aangeplant worden. Dit zal een positief en permanent effect hebben op ieder van ons en vooral alle toekomstige generaties. Daarnaast zal het voor lokale werkgelegenheid zorgen, het behoudt van waterbronnen in de regio en de productiviteit van het land waarborgen.

Hoe gaat de Black Jaguar Foundation te werk?

In samenwerking met lokale landeigenaren herstellen we de stukken natuur die volgens de Braziliaanse Boswet moeten worden teruggegeven aan de natuur. De BJF ziet daarbij landeigenaren als partners en helden van het project: zij zijn immers onmisbaar om dit project te realiseren.

Samen met ons lokale team van bos ingenieurs en milieudeskundigen wordt gedegradeerd land teruggebracht naar de oorspronkelijke staat van het ecosysteem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van verschillende methoden van herbebossing en altijd gewerkt in een mix van 40 inheemse soorten, waarvan de zaden in de omgeving verzameld zijn. Ook bouwt de BJF eigen boomkwekerijen om zo kleine boompjes te laten groeien die we later kunnen planten op de locaties waar herbebossing plaatsvindt.

BJF Community

De BJF-community bestaat uit toegewijde mensen en bedrijven van over de hele wereld die weten dat ze een verschil kunnen maken en zo ondernemers, wetenschappers en kunstenaars te verenigen om samen deze groene missie te realiseren.

Meer weten?

Bekijk de website van de Black Jaguar Foundation voor meer informatie